1. Tulburari de dispozitie
Dispozitia este starea emotionala relativ persistenta, putand avea fluctuatii ale profunzimii, intensitatii şi duratei. Tulburarile de dispozitie se deosebesc de variatiile normale de dispozitie prin: persistenta, durata, severitate, prezenta altor simptome şi tulburari functionale.
Tulburarea afectiva bipolara(psihoza maniaco depresiva) este boala caracterizata prin aparitia periodica a unor accese maniacale sau depresive care se succed la un interval oarecare de timp urmate de un interval de remisiune.
• mania are urmatoarele simptome: tulburari de comportament(dezinhibitie, energie crescuta), modificari ale dispozitiei(excitatie), scaderea capacitatii de concentrare, scaderea nevoii de somn, modificari de forma ale gandirii(grandoare),vorbire exagerata cantitativ, accelerata si care nu poate fi intrerupta(logoree)
• depresia este afectiunea caracterizata prin lipsa placerii, tulburari de somn, fatigabilitate, frica, scaderea stimei de sine, tristete, idei de suicid, scaderea bunei dispozitii
Simptome de alarma ce necesita consult psihiatric:
• dispozitie trista, melancolica sau deprimata pe o perioada de timp mai indelungata (peste 2 saptamani)
• probleme cu somnul (insomnia sau hipersomnie)
2. Anxietatea
Anxietatea poate fi de 2 tipuri:
• somatica – palpitatii, respiratie dificila, febra uscata, greata, ameteala, tensiune musculara, transpiratii, tremor, tegumente reci;
• psihica – sentimente de spaima şi amenintare, iritabilitate, panica, frica fara obiect, tensiune interioara, ingrijorare pentru lucruri minore, dificultati de concentrare, insomnie, incapacitate de relaxare
3. Schizofrenia
Caracteristica este aparitia unor manifestari psihopatologice majore, cum sunt halucinatiile, delirurile, tulburari formale de gandire, tulburari afective, tulburari de comportament, personalitate dezorganizata.
Schizofrenia este una din cele mai severe afectiuni psihiatrice, cu repercusiuni grave atat pentru bolnav, cat şi pentru familie deoarece nu se poate prevedea care va fi evolutia bolii.
Simptome de alarma care necesita consult psihiatric:
• auzul unor voci cand nu este nimeni in jur;
• auzul gandurilor in cap cu voce tare;
• a simtit ca oamenii ar fi impotriva sa;
• a simtit ca cineva il spioneaza sau comploteaza impotriva sa cu scopul de a-i face rau;
• tendinta la izolare sociala;
• comportament bizar.
4. Tulburari organice cerebrale
Sunt tulburari in care exista disfunctii cerebrale ce se manifesta prin pierderea memoriei, dezorientare temporo-spatiala, tulburari de comportament.
Delirium (sindrom cerebral acut) – se caracterizeaza prin: tulburarea constientei, dezorientare, lipsa de atentie, agitatie, halucinatii vizuale, tulburari de somn.
Dementa (sindromul cerebral cronic) – este o afectiune generalizata a intelectului, memoriei si a personalitatii, fara afectarea constientei.
5. Tulburari de somatizare
Somatizarea – manifestarea unui stress psihologic prin simptome somatice. Se manifesta prin: acuze fizice multiple care nu pot fi explicate pe deplin printr-o boala organica. Are simptome care apartin mai multor sisteme ale organismului: digestiv, cardiac, respirator, muscular, scheletic, genital.
Simptome de alarma ce necesita consult psihiatric:
• simptome pentru care medicul internist nu a putut gasi o cauza;
• va simtiti rau deseori.
6. Tulburari de personalitate
Se manifesta prin tulburari de comportament, de control a impulsurilor, relatiilor interpersonale, tentaive de suicid repetate, tulburari de dispozitie.
7. Consum de substante psihoactive
Abuzul este definit prin: consumul oricarei substante psihoactive obtinuta ilicit indiferent de cantitate si frecventa; utilizarea substantei ce are ca rezultat neindeplinirea obligatiilor de familie, scoala sau serviciu; continuarea utilizarii substantei in pofida probelmelor sociale si de natura personala.
Dependenta se manifesta prin: dificultatea de a controla dozele; dorinta de a abandona consumul; dorinta de a utiliza substante.
Sevrajul apare la oprirea sau diminuarea consumului substantei şi dispare cand substanta e readministrata. Intreruperea deprimantelor (heroina) genereaza: anxietate, agitatie, transpiratie, tahicardie, HTA, tremor, greata. Intreruperea stimulantelor (cocaina) determina: letargie, depresie, inertie, iritabilitate.
Situatii de alarma ce necesita consult psihiatric:
• dependenta este severa sau prezinta probleme multiple legate de consumul de substanta;
• medicul generalist considera ca este necesara detoxifierea;
• persoana a avut numeroase incercari nereuşite de a abandona consumul sau a avut experiente anterioare pozitive in tratamentul efectuat intr-un serviciu specializat;
• pacienta este gravida sau alapteaza.
8. Retard mintal
9. Internare pentru cazurile prevazute de art 109 si art. 110 Cod penal